نکات خرید لباس کار
هر کسی باید در محل کار خود از لباس کار مناسب استفاده کند. اما چیزی که بیش از همه اهمیت دارد، این است که انتخاب لباس کار متناسب با شغل فرد باشد. شرایط محیط کاری باعث میشود که فرد نتواند از هر لباسی استفاده کند. به همین دلیل، هنگام انتخاب لباس کار یک شخص، باید به شغل او توجه شود و متناسب با شغل فرد، بهترین نوع لباس کار اعم از لباس کار یکسره، لباس کار دوبنده، لباس کار دو تکه و غیره انتخاب شود.
همچنین مواردی مانند رنگ لباس کار، طرح لباس کار، جنس لباس، ویژگیهای لباس کار باید متناسب با شغل و نقش هر فرد در شرکت باشد. در غیر اینصورت، لباس کار ممکن است به اندازه کافی نتواند نقش خود را که حفظ سلامتی کارمند است، ایفا کند.
چرا باید برای هر شغل لباس کاری مناسب شرایط آن شغل در نظر گرفت؟
تمامی مشاغل از لباس کار خاصی استفاده میکنند. در مشاغلی که محیط اداری و رسمی دارد، کارمندان از لباس کار خاص خود استفاده میکنند که در درجه اول برای راحتی کارکنان، سپس ایجاد نظم و یکپارچگی در شرکت و در برخی موارد برای برندینگ شرکت و سازمان استفاده میشود.
در مشاغلی که بیشتر عملیاتی هستند، حفظ جان و تامین امنیت فرد در اولویت قرار دارد. در چنین شرایطی باید از لباس کار مناسب استفاده شود. همچنین لباس کار میتواند موجب شناسایی کارمندان از افراد متفرقه شود. استفاده از لباس کار مناسب هر شغل، میتواند برای معرفی شرکت و سازمان مناسب باشد. علاوه بر آن، نوعی بازاریابی و معرفی محصول یا خدمات نیز به شمار میآید.
افرادی که در شرایط آب و هوایی دشوار کار میکنند، باید لباس کار مناسبی داشته باشند تا به راحتی بتوانند خود را با شرایط محیط وفق دهند. به همین دلیل هر سازمانی باید شرایط کاری خود را ارزیابی کند و سپس متناسب با آن شرایط لباس کار مخصوص، برای کارمندان خود تدارک ببیند.
لباس کار مناسب مشاغل مختلف، چه ویژگیهایی باید داشته باشد؟
یکی از مهمترین مسائلی که هنگام انتخاب لباس کار باید در نظر بگیرید، این است که چه ویژگیهایی داشته باشد تا بتواند از جان افراد محافظت کند. عوامل زیادی در تعیین ویژگیهای لباس کار مناسب تاثیر دارند که در زیر به چند مورد اشاره میکنیم:
-
جنس پارچه
برای هر کاری متناسب با شرایط محیط کاری، باید از جنس پارچه خاصی استفاده شود. اما در حالت کلی، جنس پارچه باید کیفیت خوبی داشته باشد و در برابر عوامل مختلف، بادوام باشد. در لباسهای مخصوص کار از پارچههای پلی استر پنبه، ویسکوز، کتان، فلامنت و یا ترکیبی از آنها استفاده میشود. در انتخاب جنس پارچه باید دمای محیط کار نیز در نظر گرفته شود. لباس گرم در محیطهای گرم و مرطوب باعث کلافگی و عدم تمرکز خواهد شد.
-
مواد اولیه مورد نیاز در تولید لباس کار
منظور از مواد اولیه شامل نخ دوخت، دکمه، زیپ و غیره است. تمامی چیزهایی که در تولید یک لباس کار مرغوب استفاده میشوند، باید متناسب با شغل فرد باشند. به عنوان مثال، در لباس کار برقکار نباید از زیپ و یا دکمه فلزی استفاده کرد. همچنین کلیه این مواد اولیه باید از کیفیت بالایی برخوردار باشند که در طولانی مدت بادوام باشند.
-
مدل دوخت
مدل دوخت لباس باید با توجه به شغل فرد انجام شود. مطمئنا نحوه دوخت لباس کار برای زنان با مردان تفاوت دارد.
-
اندازه و سایز لباس
فرد باید هنگام پوشیدن لباس کار احساس راحتی داشته باشد، به همین دلیل لباس باید متناسب با اندازه و اندام فرد طراحی شده باشد.
توجه داشته باشید که ویژگیهای لباس کار خوب به این موارد منتهی نمیشود، بلکه:
- لباس کار باید قابل شستشو باشد و به راحتی چروک نشود.
- فرد بتواند در شرایط مختلف، احساس خوبی با لباس خود داشته باشد.
- پوشیدن و درآوردن لباس کار باید به راحتی قابل انجام باشد.
چه لباس کارهایی متناسب با مشاغل مختلف وجود دارد؟
امروزه تقریبا برای هر شغلی لباس کار مخصوص وجود دارد. زیرا بیشتر کسب و کارها به اهمیت استفاده از لباس کار یک شکل پی بردهاند. بنابراین هر سازمان و شرکتی با انتخاب لباس کار مناسب برای کارکنان خود، در تلاش برای ایجاد وجهه اجتماعی و همچنین تبلیغ برای کسب و کار خود است. در اینجا به برخی از لباسهای مخصوص کار که در طراحان دوخت آماده میشوند، اشاره میکنیم:
لباس کار کارگری
لباس کار کاگری یا خدماتی که در شرکتها و سازمانها برای کارمندان استفاده میشود، دارای جنسها و مدلهای مختلفی هستند. این نوع لباس کار ممکن است از پارچههای مختلفی مانند پلی استر، پنبه، پلی استر پنبه، کتان، لی و غیره ساخته شود. لباس کار کارگری معمولا ارزانترین و سادهترین نوع لباس کار بوده و ترکیب رنگهای زیادی ندارد. همچنین به دو صورت بلوز و شلوار و یا کاپشن و شلوار است.
لباس کار مهندسی
لباس کار مهندسی باید کاملا عایق بوده و از جنس مرغوبی ساخته شود. بسته به نوع شغل فرد، لباس کار مهندسان باید ضدآب، ضد مواد شیمیایی، ضد حرارت، عایق گرما و سرما و غیره باشد.
لباس کار جوشکاری
در لباس کار جوشکاری از پارچههای لی و کتان خالص (کتان با درصد نخ بالا) استفاده میشود. زیرا مقاومت بیشتری نسبت به سایر پارچهها مانند فلامنت کجراه دارد. این نوع پارچهها میتوانند در برابر حرارت مقاومت کنند و طول عمر لباس نیز بیشتر است.
لباس کار خلبانی
لباس کار خلبانی در اصل یک لباس یکسره است که از جنس پارچه فلامنت کجراه ساخته میشود. در فصل سرما میتوانید آن را از روی لباسهای خود بپوشید و سرما را حس نکنید. این مدل لباس کار از روی لباس خلبانان کپی شده است، به همین دلیل لباس کار خلبانی نام دارد. این لباس برای مکانیکها و افرادی که با روغن و یا مواد شیمیایی سروکار دارند، بسیار مناسب است زیرا میتواند در برابر اسیدها، انواع مواد شیمیایی، آب، روغن و غیره مقاومت کند.
لباس کار دوبنده
لباس کار دوبنده در اصل یک سرهمی است که از ترکیب رنگهای مختلفی ساخته میشود. این لباس کار باید دارای جیبهایی برای قرار داردن لوازم ضروری باشد. از این لباس کار اغلب در کشاورزی، دامداری، ساختمانسازی، کارخانجات و غیره استفاده میکنند.
لباس کار مکانیکی
بهتر است لباس کار مکانیکی به صورت یکسره باشد و همچنین برای راحتی کار باید از لباس کار آستین کوتاه و یا بدون آستین استفاده کنید. نوع پارچه این لباسها باید در برابر شستوشو مقاوم باشند.
لباس کار صنعتی
از لباس کار صنعتی معمولا در صنایع گاز و پتروشیمی، نفت، معماری، عمران، راهسازی و معدن، خودرو و غیره استفاده میشود. در این نوع لباس کار میتوان از ترکیب رنگهای متنوعی استفاده کرد. طراحان دوخت برای تولید این نوع لباس کار از پارچهها با بهترین کیفیت استفاده میکند.
لباس کار تبلیغاتی
لباس کار تبلیغاتی بیشتر توسط شرکتها و سازمانهایی مورد استفاده قرار میگیرند که هدف آنها تبلیغ برند شرکت است. به همین منظور میتوان روی لباس کار تمامی کارکنان یک شرکت از آرم و برند استفاده کرد و شرکت خود را به مردم تبلیغ کرد. این روش، یکی از سادهترین و بهترین روشهای بازاریابی محسوب میشود.
لباس کار معرف شخصیت اجتماعی شما خواهد بود و در شرکتهای بزرگ، لباس کار متحدالشکل اولین و کمهزینهترین تبلیغ برای شرکت بهشمار میرود. در انتخاب لباس کار، باید به نکات مختلفی دقت داشته باشید از جمله نوع پارچه، دوام آن، تناسب لباس با خطراتی که در محیط کار با آن روبهرو هستید، در کنار این عوامل راحتی لباس را نیز فراموش نکنید.
لباس ها مجموعه پوشاکی هستند که هر کدام از آنها را برای مقصود خاصی خریداری می کنیم. مثلاً خرید یک کت و شلوار
و یا لباس اسپرت که نمی توان آنها را به جز مراسم رسمی و خودمانی در جای دیگری استفاده کرد و خاص یک موقعیت است.در محیط های کاری نیز شرایط به همین منوال است، یعنی شما نمی توانید لباس کار را که مخصوص محیط کارتان است در مکان دیگر بپوشید.
لباس کار، لباسی است که علاوه بر مراقبت از بدنتان، نوع حرفه و کاری که به آن مشغول هستید را نیز به نمایش خواهد گذاشت.
هدف از طراحی لباس کار محافظت از کارکنان با در نظر داشتن چالش ها و خطرات احتمالی در کمین آنها است، در نتیجه با توجه به حرفه ای خاص لباس های کار متنوع موجود می باشد.
1_ توجه به جنس پارچه ی به کار رفته: شغلی که شما دارید تعیین کننده ی نوع جنس پارچه ی لباس کار است که در تهیه و تولید آن باید حس راحتی و ایمنی در نظر گرفته شود.
جنس پارچه باید به گونه ای باشد که در اثر شستشوی مداوم خود را از دست ندهد و از لحاظ ظاهری نیز مثل روز اول باشد.
برخی از محیط های کاری مستقیماً در معرض گرما و حرارت هستند، به همین سبب لباس کاری که انتخاب می کنند، باید از الیاف طبیعی در ساخت آن استفاده شده باشد تا بدن داغ نشود و توان نفسکشیدن داشته باشد.
الیاف طبیعی به خوبی جریان هوا را از میان لباس و بدن عبور می دهند. علاوه بر آن برای چنین محیط هایی لباس باید ضد اشتعال و نسوز باشد تا گرما موجب از بین رفتنش نگردد.
2_ رنگ لباس همراه با شب نما: اکثر لباس های کار در رنگ های تیره مثل مشکی و سرمه ای تولید می شوند و در طراحی آن از نوار های شب نما استفاده شده است تا در هنگام تاریکی شب شخص قابل رؤیت باشد.
برای شغل هایی که شیفت شب هستند معمولاً رنگ لباس کار نارنجی یا سبز شب نما است که شناسایی فرد امکان پذیر باشد. مثل آتش نشان ها، پاکبان ها و غیره.
3_ سایز لباس مناسب باشد: لباس کاری که بیش از حد آزاد و گشاد باشد علاوه بر بدقواره بودن در تن نمی تواند به درستی از بدن مراقبت کند، چون به طور دقیق بر روی اعضای مختلف بدن نمی نشیند.
اما در مورد لباس کاری که تنگ و چسبان باشد نیز باید گفت که عملاً فعالیت و حرکات فرد را مختل کرده و پس از مدتی نسبت به لباس احساس کلافگی و خستگی دارد.
انواع لباس کار
در ادامه راهنمای خرید لباس کار به انواع لباس کار اشاره شده است:
لباس کار یکسره یا سرهمی
این لباس بیشتر برای مشاغلی مانند نجاری، کارگاه های ام دی اف، جوشکاری و … به کار می رود. این لباس ها دارای جیب هستند و برای مشاغلی که لازم است ابزار زیادی در جیب بگذارند، انتخاب مناسبی خواهند بود.
لباس کار دوبنده
این لباس کار فاقد آستین است. بنابراین دست شما آزادتر است. این لباس کار برای مشاغلی مانند مکانیکی، تعمیر لوازم خانگی، برق کارهای ساختمان و … مناسب است. از آنجاییکه پوشیدن این لباس بسیار ساده است، بسیاری از کارگران از این لباس کار استفاده می کنند.
لباس کار دو تکه
این لباس کار شامل یک کت و شلوار است که جنس های متفاوتی دارند. این لباس ها مناسب کار در معادن هستند.
جلیقه کار
جلیقه های کار با توجه به مشاغل، رنگ ها و جنس های متفاوتی دارند. این جلیقه ها برای پاکبانان، نیروهای اورژانس، هلال احمر، نیروهای راهسازی و نیروهای نیروی انتظامی کاربرد دارند.
جلیقه ایمنی رنگ های متفاوتی دارد. برای مثال رنگ نارنجی برای نیروهای راهسازی مناسب است تا در صورت کار کردن در هنگام شب قابل رؤیت باشد. نیروهای هلال احمری که در جاده ها مستقر می شوند نیز لازم است که از جلیقه های مخصوص در تاریکی استفاده کنند.
لباس ضد آب
لباس های ضد آب بیشتر از جنس پارچه شمعی تولید می شوند تا خاصیت ضد آب داشته باشند. این لباس ها یکسره و دارای کلاه هستند تا از خیس شدن موها جلوگیری کنند. این لباس بیشتر برای صیادان، کارگران پرورش ماهی، لوله کش ها، محیط بانان و … کاربرد دارد.
برای خرید انواع لباس کار به سایت تولیدی دوخت یادگار که بهترین تولید کننده لباس کار در تهران است مراجعه کنید .
کاربرد لباس کار
- حفاظت از جان و مال انسان
- ایجاد نظم در محیط کار
- یک شکل کردن ظاهر و پوشش کارکنان
- جلوگیری از بروز هرگونه حادثه در حین کار
نواع لباس کار متناسب با شغل و حرفه
در راهنمای خرید لباس کار باید بگوییم نوع شغل تأثیر مستقیمی در خرید لباس کار دارد. به عنوان مثال، اگر شما یک کارمند اداری هستید و امکان خطر در محیط کارتان برای شما وجود ندارد نیز باید از یک لباس فرم یا رسمی استفاده کنید.
پوشش شما برای محیط های رسمی بسیار مهم است زیرا باعث افزایش تأثیرگذاری شما در محیط کار می شود. به زبان ساده تر شما می توانید با پوشیدن لباس فرم و یا رسمی، نگاه اطرافیان را نسبت به خود عوض کنید.
لباس برق کاری
لباس کار برق کار یا افرادی که در محیط های در معرض جریان الکتریسیته قرار دارند، باید دارای عایق باشد. در این حالت لباس کار باید یک پوشش عایق ایجاد کند تا جریان برق به هیچ عنوان به بدن افراد نفوذ نکند. بهترین نوع این لباس، لباسی از جنس کتان است که هیچ گونه زیپ و تکه کوچک فلزی نداشته باشد.
لباس کار پزشکی و پرستاری
لباس ایزوله و پرستاری همانطور که در قسمت بالاتر گفته شد، باید به رنگ سفید باشد تا هرگونه آلودگی به راحتی قابل تشخیص باشد. این لباس ها اغلب از جنس نخی هستند تا از تعریق جلوگیری کنند. حتی برخی از لباس های پزشکی جیب ندارند چرا که جیب می تواند باعث تجمع آلودگی باشد.
برای آشنایی بیشتر با جزئیات خرید روپوش پزشکی مقاله زیر را بخوانید
لباس کار تابستانی و خنک
افرادی که در پالایشگاه ها کار می کنند، به دلیل گرمای محیط بهتر است از لباس کار خنک استفاده کنند. این لباس ها باید کمی آزاد باشند، به بدن نچسبند و جریان هوایی بین بدن و لباس برقرار باشد. لباس کاری برای محیط های گرم مناسب است که باعث احساس گرما و تعریق و کلافگی شخص نشود.
لباس کار عایق سرما
افرادی که در محیط های سرد مانند سردخانه ها، کوهستان و … کار می کنند، بهتر است که لباس کار آنها گرم باشد. همچنین لازم است این لباس ها دارای دستکش باشند تا بتوانند در برابر سرما از بدن فرد محافظت کنند. لایه این لباس ها نباید زیاد باشد زیرا باعث کاهش سرعت فرد می شود.
لباس کار ضد آب
لباس کار لوله کش، کارگران استخرهای پرورش ماهی و تمامی حرفه هایی که با آب سروکار دارند، باید ضد آب باشد. لباس کار ضد آب عایق خوبی در برابر آب است و از نفوذ آب به داخل لباس جلوگیری می کند.
لباس کار افرادی که در نزدیک دریا کار می کنند، با توجه به موقیعت جغرافیایی فرد متفاوت است. برای مثال، لباس های بارانی گزینه مناسبی هستند اما همین لباس ها برای افرادی که در جنوب کار می کنند، ممکن است راحت نباشد و این افراد به لباس نازک تری نیاز داشته باشند.
لباس کار ضد اسید
لباس کار ضد اسید بیشتر برای افرادی که با مواد اسیدی و رادیو اکتیو کار می کنند، مورد استفاده قرار می گیرد. این لباس ها باید غیر قابل نفوذ و نسوز باشند. استفاده از دستکش ضد اسید و عینک ایمنی نیز ضمن استفاده از این لباس ها ضرورت دارد.
لباس کار ضد حریق و نسوز
لباس کار نسوز برای افرادی که در معرض حرارت و آتش قرار دارند، به کار می رود مانند آتش نشانان و افرادی که نزدیک کوره مشغول به کار هستند. البته برای آتش نشانان لباس ضد حریق کاربرد بیشتری دارد چرا که از مقاومت بالایی برخوردار است.
جنس این لباس ها معمولاً از کتان و لی است اما اگر قادر به خرج هزینه بیشتری هستید، می توانید جنس های فلامنت و کجراه را انتخاب کنید. بهتر است این لباس ها نخ و جیب نداشته باشند زیرا احتمال اشتعال را بیشتر می کند.